Kotleciki soczewicowo-imbirowo-kalafiorowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne "drugie danie" bez mięsa i glutenu

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    ok. 200g czerwonej soczewicy
    kawałek świeżego imbiru
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    Mąka ryżowa lub/i bezglutenowa bułka tarta
    Kurkuma
    Nać pietruszki
    Papryka słodka
    Sól
    Pieprz

Kotleciki soczewicowo-imbirowo-kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze "różyczki" (ale nie za drobne), gotujemy w osolonej wodzie, aż nieco zmięknie (nie dopuszczamy do rozgotowania)
  • 2. Jednocześnie w drugim garnku gotujemy soczewicę (ok. 20 minut)
  • 3. Wystudzony kalafior ścieramy na dużych oczkach tarki. Starty wsypujemy do dużego naczynia, dodajemy ugotowaną (i odcedzoną) soczewicę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty na tarce (obrany)imbir. Obficie przyprawiamy, starannie mieszamy
  • 4. W miseczce rozkłócamy jajka. Z masy formujemy okrągłe kotleciki (nie mogą być za duże, by w trakcie smażenia nie zaczęły się rozpadać), zanurzamy w masie jajecznej po czym panierujemy w mące ryżowej/bezglutenowej mące tartej. Ostrożnie obracając, smażymy, aż się zarumienią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy