kandyzowana skórka z pomarańczy

0 (0 ocen)

Doskonałe do wypieków świątecznych

Składniki:

  • skórka z 4 pomarańczy
    szkl cukru białego
    szkl cukru brązowego
    2 szkl wody

Kandyzowana skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obieram w ''ćwiartki''. Następnie układam w misce i zalewam na cala noc wrzątkiem. Rano wodę odlewam. Układam skórki na sitku i jeszcze raz przelewam wrzątkiem. Odsączone wkładam do garnka zasupuje cukrem, zalewam 2 szkl wody i gotuje ok 1 godz na małym ogniu.
    Kiedy skórki są juz w ''al dente'' wyjmuje widelcem je na siatkę( ja używam gazy naciągniętej na drewnianą ramkę) i studze. Ostudzone kroję w drobną kostkę i ponownie układam na sitku by wyschło najlepiej na całą noc. Rano składamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Porady

Syrop, ktory zostal z gotowania skórek zlewam w słoiczek i przechowuje w lodówce. Jest doskonały do serników, czy do polewania naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy