Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki

0 (0 ocen)

Naleśniki z mąki teff i tapioki na mleku kokosowym wybornie smakują z domowym musem jabłkowym i orzechami włoskimi.

Składniki:

  • SKŁADNIKI – u mnie na 7 naleśników:
    0,5 szklanki mąki teff
    0,5 szklanki mąki z tapioki
    1 łyżeczka gorzkiego kakao
    1 łyżka ksylitolu
    1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej)
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 jajko rozmiar M
    DO PODANIA:
    domowy mus z deserowych jabłek
    posiekane orzechy włoskie

Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko. Całość dobrze roztrzepać miotełką. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz. Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół.
    Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują również bez dodatków.

Porady

Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni.

Komentarze

Podobne przepisy