Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodka i szybka przekąska za słodko. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika ze szklanką kakao :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 55 dag mąki
    • 3 dag drożdży
    • 2-3 łyżki roztopionego masła
    • 1 szkl. mleka letniego
    • 1 jajo
    • 0,5 cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 6 łyżek cukru
    • 0,5 łyżeczki soli

    Kruszonka:
    • 12 dag mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 6 dag masła

    + jagody (świeże lub mrożone)

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić gładkie ciasto (nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia). Formować niewielkie bułeczki, do środka wkładając owoce.
  • przygotowanie 2. W małej miseczce połączyć składniki do uzyskania sypkiej kruszonki, która obficie posypujemy po bułeczkach.
  • 3. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia kruszonki.

Porady

Jagodzianki przed posypaniem kruszonką można posmarować jajkiem, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy