...bardzo lubię panna cottę i dość często robię ją w przeróżnych wersjach. Tym razem jagodowa panna cotta.
Z podanych proporcji wychodzą cztery desery...
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
250 ml pełnego mleka
150 g jagód
80 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko jeśli chcecie ale nie jest to konieczne.
2.Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać zmiksowane jagody; Zagotować i szybko zestawić z ognia. Następnie dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać.
3.Mieszankę wlać do 4 szklanek. Odstawić do wystudzenia.
4.Przed podaniem ubijamy śmietanę i podajemy ze schłodzoną panna cottą, całość dekorujemy jagodami.
Komentarze