Gofry jaglane z żółtymi malinami

0 (0 ocen)

Gofry z kaszą są nie tylko pyszne i chrupiące ale także zdrowe i sycące. Można je podać jako podwieczorek, deser lub kolację. Aby były mniej kaloryczne proponuję posmarować jogurtem greckim zamiast bitej śmietany

Składniki:


  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    3 jajka
    2 łyżki miodu
    3 łyżki oleju
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g ugotowanej kaszy jaglanej
    Do podania:
    Śmietana 30%
    Cukier puder
    Żółte maliny
    Różowy cukier

Gofry jaglane z żółtymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić jogurt naturalny (niezbyt gęsty) dodać żółtka, miód i olej. Roztrzepać dokładnie.

    Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie wymieszać.

    Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Białka ubić w osobnej misce. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

    Masę nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut aż gofry będą chrupiące. Wyjąć i przestudzić na kratce.

    Śmietanę 30% ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Nakładać na gofry, posypać malinami i kolorowym cukrem do dekoracji

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy