Gofry jaglane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gofry w zdrowszej wersji, na bazie mąki jaglanej. Są cięższe niż tradycyjne na mące pszennej. Na ciepło smakują wybornie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    300 g mąki jaglanej,
    10 dkg mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki erytrytolu/cukru,
    szczypta soli,
    4 jaja,
    450 ml mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki wody gazowanej,
    60 g stopionego masła

    Dodatkowo: owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę jaglaną i ziemniaczaną mieszamy z erytytolem, solą, proszkiem do pieczenia.
    Dolewamy mleko, wodę, stopione masło, żółtka. Miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy pianę do ciasta.
    Gofry od razu smażymy. Ciasto po chwili robi się gęstę, ale takie ma być.
    Gofry układamy na kratce i studzimy. Podajemy z owocami sezonowymi.

Porady

Jeśli nie mamy mąki to możemy zmielić płatki jaglane lub kaszę jaglaną. Ważne ,żeby gofrownica miała dużą moc, minimum 1000W.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować