Frittata farmerska

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jajka zapiekane z kiełbaską,pieczarkami i pomidorami to świetna propozycja na śniadanie czy kolację

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    150 gram cienkich kiełbasek
    150 gram pieczarek
    1 duży pomidor

    Składnik podstawowy dodatkowy
    6 jajek

    Składniki robocze
    łyżka masła
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    3 łyżki śmietanki słodkiej
    sól i pieprz do smaku
    ćwiartka małej cebuli

    Dekoracja
    garść grzanek
    szczypiorek

Frittata farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski pokroić na plasterki.
    Pieczarki na plasterki.
    Pomidora w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni roztopić masło , dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę ,zeszklić następnie dodać pokrojone kiełbaski i pieczarki,smażyć chwilkę do zrumienienia ,przyprawić solą pieprzem oraz ziołami.
  • 3. Jaka wbić do miseczki dodać śmietankę ,osolić i dokładnie roztrzepać.
  • Frittata farmerska 4. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć podsmażony farsz dodać pokrojone pomidory i zalać masą jajeczną , delikatnie wymieszać łyżeczką,
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni ,piec ok. 10/15 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem, ,musi być suchy .
  • 6. Po upieczeniu udekorować grzankami i szczypiorkiem .

Porady

Frittatę można również piec w jednym dużym naczyniu żaroodpornym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy