Frittata farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski pokroić na plasterki.
Pieczarki na plasterki.
Pomidora w drobną kostkę.
2.Na patelni roztopić masło , dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę ,zeszklić następnie dodać pokrojone kiełbaski i pieczarki,smażyć chwilkę do zrumienienia ,przyprawić solą pieprzem oraz ziołami.
3.Jaka wbić do miseczki dodać śmietankę ,osolić i dokładnie roztrzepać.
4.Naczynia do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć podsmażony farsz dodać pokrojone pomidory i zalać masą jajeczną , delikatnie wymieszać łyżeczką,
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni ,piec ok. 10/15 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem, ,musi być suchy .
6.Po upieczeniu udekorować grzankami i szczypiorkiem .
Porady
Frittatę można również piec w jednym dużym naczyniu żaroodpornym.
Komentarze