Polecam przepyszną przystawkę- zapiekane figi z serem pleśniowym, otulone szynką szwarcwaldzką, posypane orzechami i rukolą. Robi się je błyskawicznie, równie szybko znikają:)
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 dojrzałe figi
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
kawałek sera z niebieską pleśnią (do pokruszenia)
ser pleśniowy camembert (okrągły- pół opakowania)
kilka orzechów do posypania
garść rukoli
Figi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dojrzałe figi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć na krzyż, lekko rozchylić. Do środka każdej figi włożyć pokruszony ser z niebieską pleśnią, kawałek sera camembert, owinąć figę plastrem szynki szwarcwaldzkiej i spiąć szpatułką (wykałaczką).
2.Do nagrzanego do 180 st. piekarnika włożyć figi i zapiekać około 5 minut (szynka powinna się zarumienić,ser zacząć rozpuszczać). Figi posypać rukolą i orzechami (położyłam też po 1 czerwonej porzeczce, ale to już tylko dla przełamania koloru:)
Podawać gorące. Polecam!
Komentarze