Figi zapiekane

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam przepyszną przystawkę- zapiekane figi z serem pleśniowym, otulone szynką szwarcwaldzką, posypane orzechami i rukolą. Robi się je błyskawicznie, równie szybko znikają:)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe figi
    4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    kawałek sera z niebieską pleśnią (do pokruszenia)
    ser pleśniowy camembert (okrągły- pół opakowania)
    kilka orzechów do posypania
    garść rukoli

Figi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • figi 1. Dojrzałe figi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć na krzyż, lekko rozchylić. Do środka każdej figi włożyć pokruszony ser z niebieską pleśnią, kawałek sera camembert, owinąć figę plastrem szynki szwarcwaldzkiej i spiąć szpatułką (wykałaczką).
  • Figi zapiekane 2. Do nagrzanego do 180 st. piekarnika włożyć figi i zapiekać około 5 minut (szynka powinna się zarumienić,ser zacząć rozpuszczać). Figi posypać rukolą i orzechami (położyłam też po 1 czerwonej porzeczce, ale to już tylko dla przełamania koloru:)
    Podawać gorące. Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy