drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

drożdżówki z masą makową są najlepsze :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - mąka - 0,5 kg
    - drożdże - pół kostki,
    - mleko- około 1,5 szklanki,
    - 2 żółtka,
    - cukier - 0,5 szklanki,
    - olej,
    - masło,
    - mak - zmielony 200g,
    - miód - 4-5 łyżek,
    - orzechy ziemne (lub inne) - 150 g,
    - jak ktoś lubi to rodzynki.

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn drożdżowy (drożdże dodać do ciepłego mleka, dodać 2 łyżeczki cukru).
  • 2. Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę (i0,5 kg lub więcej w zależności od konsystencji ciasta), żółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki olejku. Wyrabiać aż do momentu odchodzenia ciasta od ręki.
  • 3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • 4. Mak sparzyć na mleku. Podsmażyć na patelni z odrobiną masła, dodać miód - około 4 łyżek (w zależności od preferencji co do słodkości masy), podprażone orzechy, rodzynki. Chwilę mieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 5. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i nałożyć część masy. Zwinąć jak na makowca i podzielić na około 4 cm części. Ułożyć na blaszce, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 6. Piec około 20-30 min w 180 stopniach. Można ozdobić lukrem. Smacznego!

Porady

Do masy makowej można dodać starte jabłka - masa nie będzie sucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy