Drożdżówka mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne drożdżowe ciasto

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2szklanki mąka
    1szklanka cukier
    1szklanka mleko
    cukier waniliowy
    50g drożdże
    100g masło
    4szt żółtka
    kruszonka
    1/2szklanki mąka
    100g masło
    70g cukier

Drożdżówka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę przesiać do miski. Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

    Do przesianej mąki dodać rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Połączyć za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodać ciepłe masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę. Uformować kulę, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

    Składniki kruszonki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół podsypany mąką i ponownie zagnieść. Płaską formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Piec 45 minut w temperaturze 200–220˚C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy