Zapraszam na smakowite zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem orzechowym. Świetne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Idealne ze szklanką mleka. Polecam
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 op. drożdży suchych (7g)
3,5 szkl mąki
100 g masła
3 jajka
1/4 szkl cukru
1/2 szkl kwaśnej śmietany
cukier wanilinowy
200 g kremu orzechowego
oraz: lukier
tortownica o śred. 18 cm
Drożdżowe różyczki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt, smarujemy pełną łyżeczką kremu i ciasno zwijamy (jak roladkę) i przekładamy do blaszki. Robimy tak z pozostałym ciastem i kremem i układamy obok siebie różyczki (roladki) ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem.
Komentarze