Czekoladowe muffinki z kokosem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
    szklanka kwaśnej śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,
    2 jajka,
    1/4 szklanki ciemnego kakao,
    1/3 szklanki oleju,
    3/4 tabliczki ciemnej czekolady,
    ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Czekoladowe muffinki z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć mąkę, kakao, cukier, wiórki i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i śmietanę. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach około 25 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, polać nią lekko ostudzone muffinki. Posypać dodatkową porcją wiórków kokosowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy