Colesław (surówka)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    1-2 marchewki
    1 cebula
    sól
    Sos: (*)
    1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski)
    5 łyżek mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
    cukier puder (do smaku)
    sól, pieprz
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    świeży koperek/natka pietruszki

Colesław (surówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski.
    Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
    W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
    Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
    Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce.
    (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.)

Porady

(*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji. Niektórzy dodają odrobinę musztardy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy