Ciasto truskawkowo-bananowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zostały mi białka po smażeniu pączków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,7 l białek (4 szt)
    0,7 l cukru
    0,7 l mąki pszennej
    szczypta soli
    1 kisiel truskawkowy (polecam z biedronki, ponieważ zawiera kawałki truskawek)
    125 g margaryny do pieczenia
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatki:
    1 budyń bananowy
    0,6 l mleka
    150 g miękkiej margaryny
    2 galaretki truskawkowe
    3 banany

Ciasto truskawkowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c117s4 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane sitkiem. Wymieszać łyżką. Dodać roztopioną margarynę. Tortownicę o wymiarach 25cm natłuścić wysypać bułkę tartą i piec przez 40 min do suchego patyka. Podzielić po wystudzeniu biszkopt na dwie części.
  • image-1n49pe5 2. Budyń ugotować z mlekiem, wystudzić. Margarynę zmiksować na puszystą masę, a następnie łyżką dodawać budyń. Galaretki rozpuścić w 600 ml wody i odstawić do stężenia.
  • image-1i4phn2 3. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na jedną połowę biszkoptu. Banany pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kremie. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. Na galaretkę wyłożyć krem zostawić trochę na górę. Przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć krem na wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy