Ciasto Rafaello

0 (0 ocen)

Coś dla miłośników kokosowych słodkości!

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka (w temperaturze pokojowej)
    180 g cukru
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    750 ml śmietany kremówki
    250 g kokosu
    200 g białej czekolady

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mąke przesianą z proszkiem do pieczenia (mąkę wymieszać z masą łyżką, nie mikserem). Biszkopt piec około 20 minut w temperatusze 180 stopni C.
    150 g czekolady zetrzeć na tartce o małym oczkach, śmietankę (musi być dobrze schłodzona) ubić m sztywno, dodać do niej kokos i startą czekoladę.
  • 2. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać i posypać resztą białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach.
    Wlożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy