Świeże truskawki są świetne z octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami, do tego bruschetta , tzn. grzanki .
Bruschetta z truskawkami i balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico. Melisę kroimy i dodajemy do truskawek. Mieszamy. Odstawiamy do zmacerowania. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy 2 kromki chleba, skrapiamy oliwą i grillujemy kromki z obu stron. Grzanki układamy na talerzu. Każdą grzankę posypujemy serem pleśniowym, na wierzchu układamy truskawki z melisą. Doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast i jemy gorące!
Komentarze