Bruschetta

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bruschetta to klasyczna przystawka włoskiej kuchni. Istnieje wiele wariacji tej przekąski. Ja dziś przygotowałam bruschette na chrupiącej bułeczce ciabatta z aromatycznym sosem pomidorowym. Uwielbiam te grzanki są pyszne, kolorowe i każdego zachwycą smakiem.

  • 25 min

Składniki:

  • Sos pomidorowy:
    ◦1 puszka pomidorów
    ◦1 cebula
    ◦3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦suszona bazylia
    ◦suszone oregano
    ◦1 łyżka oliwy

    Składniki na bruschette:
    ◦4 małe bułki ciabatta
    ◦50 g tartej mozzarelli
    ◦100 g pomidorków truskawkowych
    ◦4-5 suszone pomidory
    ◦świeża bazylia
    ◦pieprz czarny młynek
    ◦1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Bruschetta

Bruschetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu pomidorowego:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Przygotowanie bruschetty:
    Bułki rozcinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy oliwą. Na połówki bułek rozsmarowujemy sos pomidorowy, następnie układamy połówki pomidorków truskawkowych i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Wszystko posypujemy tartą mozzarellą.

    Bruschetty wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – ser powinien się rozpuścić.

    Przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżymi listkami bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować