Karkówka BALSAMICO

4.98 (167 ocen)

Pyszna karkówka w marynacie z octem balsamicznym. Można ją upiec na grillu lub w piekarniku.

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
    marynata:
    3 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżki oleju
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki słodko - pikantnego sosu chilli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka miodu
    ewentualnie szczypta chilli
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy dokładnie wszystkie płynne składniki marynaty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i ewentualnie szczyptę chilli, jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy.
  • 2. Plastry karkówki lekko rozbijamy i smarujemy marynatą. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.
  • 3. Karkówkę układamy na ruszcie z piekarnika umieszczonym na blaszce i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, a następnie włączamy funkcję grill, pieczemy 2-3 minuty, odwracamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty.

Porady

Tak przygotowaną karkówkę można również upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ocet

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować