Babeczki z bananem, marchewką i karobem

0 (0 ocen)

Kolejne babeczki do szkoły dla córki i koleżanek. Mówią, że pyszne ;) Córka lubi 'przemycać warzywa' w słodkościach

Składniki:


  • Mokre:
    1 szklanka kefiru
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    Suche:
    2 szklanki mąki orkiszowej typ 812
    0,75 szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 czubata łyżka karobu
    +1 marchewka
    +1 banan

Babeczki z bananem, marchewką i karobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    W jednej misce wymieszać składniki mokre: kefir, olej i jajka.

    W drugiej misce wymieszać suche: mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, proszek, sodę i karob.

    Banana obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

    Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Wrzucić do mokrych składników, dodać banana, wymieszać.

    Połączyć zawartość obu misek. Nałożyć ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy