Babeczki jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekkie i pyszne babeczki na bazie jogurtu naturalnego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    1,5 szkl mąki pszennej
    4 czubate łyżki cukru pudru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dekoracja: 0,5 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    kilka świeżych truskawek

Babeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik. Do dużej miski wkładamy po kolei: jogurt, jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Truskawki myjemy, obcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Zimne babeczki smarujemy śmietaną i układamy na nich plasterki truskawek. Przepis na 12 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy