Zupa ziemniaczana po rycersku

0 (0 ocen)

Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno warzywnym z dodatkiem cebulek szalotek, miodu, fasoli jaś, startego chrzanu.

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
    4-5 ziemniaków
    10 cebul szalotek
    tłuszcz
    łyżeczka miodu
    2 łyżki fasoli Jaś
    2 łyżki startego chrzanu
    łyżka musztardy
    strąk papryki konserwowej
    2/3szklanki śmietany
    1-2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

Zupa ziemniaczana po rycersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami w połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy