ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY, Z JABŁKIEM, BOCZKIEM I MIODEM

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mój fetysz na jej punkcie zaczyna się od samego patrzenia na nią, przechodzi przez zapach, a kończy się na rozkosznym smaku:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czerwona kapusta: 0.5 sztuki
    - jabłka średnie: 2 sztuki
    - Boczek Pancetta: 200 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - bulion mięsny: 2 litry

Zupa z czerwonej kapusty, z jabłkiem, boczkiem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę, na maśle.
    Dodajemy kostki boczku, smażymy aż wytopi się tłuszcz z mięsa.
    Dodajemy drobno posiekaną w piórka, czerwoną kapustę.
    Dusimy ok. 15 minut (aż kapusta stanie się miękka) wraz z 2 łyżkami miodu.
    Od czasu do czasu podlewamy odrobiną wody, żeby nic się nie przypaliło.
    Zalewamy bulionem (mam nadzieję, że tym który sobie sami przygotowaliście:)), dodajemy liście laurowe, sól i sporo pieprzu (ja lubię jak jest trochę ostra od pieprzu).
    Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, a także tak samo pokrojone ziemniaki.
    Gotujemy ok. 15 minut.

    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy