Zupa szpinakowa z ryżem parmezanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna zupa krem z ryżem parmezanowym.Pożywna i zdrowa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RYż PARMEZANOWY::
    - ryż (brązowy,naturalny): 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - parmezan (tarty): 4 łyżki
    ZUPA SZPINAKOWA::
    - szpinak (mrożony): 400 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - cebula (czerwona/posiekana): 1 sztuka
    - woda: 1 litr
    - włoszczyzna słupki (mrożona): 100 gramów
    - wino (półwytrawne): 50 mililitrów
    - listki laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie (ziarenka): 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny,świeżo zmielony): 1 szczypta
    - pestki z dyni: 4 łyżki

Zupa szpinakowa z ryżem parmezanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut). Odcedzić,jeszcze gorący wymieszać z parmezanem.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę,smażyć 3-4 minuty.
  • 3. Na patelni uprażyć pestki dyni.
  • 4. Do garnka wlać wodę,wsypać sól,pieprz,liście laurowe,ziele angielskie,włoszczynę,zagotować.Zmniejszyć ogień,wlać wino,wrzucić szpinak i przesmażoną cebulę.Gotować 15-20 minut
  • 5. Zmiksować.Podawać z ryżem parmezanowym.Posypać prażonymi pestkami dyni.Udekorować listkiem bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy