Zupa szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proponuję prostą zupę szpinakową. Nie ma nikogo , komu by nie smakowała.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg szpinaku świeżego
    1 puszka fasolki białej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    10 dkg boczku wędzonego
    3 szklanki rosołu wołowego
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa w proszku
    2-3 łyżek oleju z oliwek
    vegeta

Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie umyć, przebrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wędzony boczek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony boczek , smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, czosnek i smażyć na wolnym ogniu stale mieszając aż składniki będą szkliste.Wrzucić do garnka pokrojony szpinak i dusić około 10 min. Fasolę osączyć na sitku, dodać wraz z rosołem. Całość gotować około 4 min , doprawić solą ,pieprzem i vegetą, gałką muszkatołową. Zupę podawać z pieczywem z ziarnami.

Porady

Gęstą zupę szpinakową można także przyrządzić z mrożonego szpinaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy