ZUPA RZODKIEWKOWA

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy, tak bardzo posmakowała moim domownikom, że przynajmniej raz w tygodniu musi zagościć na naszym stole

  • 45 min

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
    1 cebula
    5-6 ziemniaków
    2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
    4,5 litra bulionu
    10 dag serka topionego (ja dawałam goudę)
    szczypta gałki muszkotołowej
    2 łyżki śmietany
    koperek (ja dałam suszony ze swojego ogródka)
    sól, pieprz

Zupa rzodkiewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke i chwile razem przesmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut. Rzodkiewki razem z drobnymi listkami kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Serek rozpuszczamy w odrobinie zupy i łączymy ze śmietaną. Powstały krem wlewamy do gorącej zupy, doprawiamy i posypujemy koperkiem.

Porady

Jeśli ktoś lubi treściwsze zupy to może wsypac garść ryżu lub makaronu np. gwiazdki

Komentarze

Podobne przepisy