Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mój smak z dzieciństwa to zupa ogórkowa... oczywiście najlepsza była od mojej mamy.

  • 20 min

Składniki:

  • Na bulion:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por
    porcja rosołowa z kurczaka
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    łyzeczka soli
    ok 2,5 litra wody
    Na zupę:
    800- 1000 ml bulionu
    300g ogórków kiszonych
    100ml płynu z kiszenia ogórków
    2 płaskie łyżki kaszy manny
    2 łyżki masła
    180g śmietany 18%
    sól
    pieprz

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion gotować około 1,5 godziny.
  • 2. Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozpuścić masło, dodać ogórki i dusić pod przykryciem około 8 minut.
  • 3. Bulion przelać przez sito. Połączyć z ogórkami. Kaszę mannę rozmieszać z małą ilością bulionu lub wody i dodać do zupy. Wlać płyn z ogórków Gotować 20 minut.
  • 4. Dodać śmietanę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy