Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kukurydza z puszki nie tylko nadaje sie do sałatek ale świetnie komponuje sie w zupach to jedna z tych ktore naprawde dobrze smakują.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puszka kukurydzy: 1 sztuka
    - masło do smażenia: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 1.2 litra
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - cebula: 2 sztuki
    - grzanki: 4 łyżki
    - serek topiony: 100 gramów
    - śmietana 18%: 100 mililitrów
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać, zeszklic na masle. Otworzyc puszke kukurydzy. Wode z puszki dolac do bulionu a kukurydze wrzucic do cebuli. Smażyc kilka minut.
  • 2. Zawartosc patelni dodac do zupy, doprawic sola, pieprzem, dac serek i mieszac az do roztopienia sie go. Doprawic gałką. Gotowac 15 minut. Wsypac natke.
  • Zupa kukurydziana 3. Na patelni na łyzce masła usmazyc grzanki. Zupe wlac do miseczek, posypac grzankami. Mozna dodatkowo posypac startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy