Zupa flakowa z czubricą

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna zupa dla całej rodziny.

Składniki:

  • Porcja kości świńskich
    1 żołądek świński (wcześniej podgotowany i pocięty na małe kawałki) lub porcja gotowych flaków kupiona w sklepie
    3 obrane marchewki
    5 obranych ziemniaków
    1/2 selera
    1 łyżka czubricy czerwonej
    1 łyżka majeranku
    pieprz mielony do smaku
    sól
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    1 łyżka papryki słodkiej

    Zagęszczenie zupy:
    3 łyżki mąki rozrobione w 200 ml wody

    Kwaśna śmietana do dekoracji

Zupa flakowa z czubricą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości wymyć, dodać flaki pocięte oraz warzywa pokrojone w kostkę. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i odrobinę soli i pieprzu. Zalać to wszystko 4 litrami wody. Gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości.
  • 2. Następnie wyciągamy z zupy kości i obieramy mięso, które następnie wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy resztę przypraw i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  • 3. Potem robimy zagęszczenie zupy. Rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotujemy. Następnie rozlewamy zupę na talerze i dekorujemy kleksikami kwaśnej śmietany.

Porady

W sezonie letnim do zupy można dodać świeży majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy