Złociste naleśniki z ziołowym farszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię zabawy w kuchni i dlatego ciągle wymyślam coś nowego. Jednym z pomysłów są te naleśniki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - mąka
    - 2 jajka
    - woda
    - olej
    Farsz:
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 żółta papryka (pokrojona w kostkę)
    - 1 duży pomidor (pokrojony w kostkę)
    - 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
    - 1 puszka kukurydzy
    - ser żółty w plasterkach
    - przyprawy: bazylia, koperek, majeranek, lubczyk, oregano (mogą być suszone), słodka papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz ziarnisty świeżo mielony, sól morska

Złociste naleśniki z ziołowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto naleśnikowe wyrabiamy wedle własnych preferencji, o ulubionej gęstości, zamiast wody można użyć mleka. Smażymy na dużej patelni w ilości odpowiedniej na obiad.
    2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso, następnie dodajemy cebulę i przyprawy.
    3. Kiedy mięso i cebula będą zarumienione, dodajemy kukurydzę, pomidora i paprykę i smażymy jeszcze ok. 5 min często mieszając.
    4. Zawijamy naleśniki: na placku kładziemy plasterek sera i farsz (jak na zdjęciu). Składami boki do środka i zawijamy całość 2 razy.
    5. Gotowe naleśniki podsmażamy na oliwie na złocisty kolor.
    6. Podajemy z sałatką z dowolnych warzyw z sosem ziołowym

Komentarze

Podobne przepisy