Ziemniaki z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są świetne jako dodatek do mięsa, ale mogą być samodzielnym daniem.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
    18 małych plastrów wędzonego boczku
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    cebula
    sól, pieprz
    olej

Ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w plastry. Dzielimy na 3 porcje.
  • 2. Z folii aluminiowej formujemy miseczkę. Wlewamy 2 łyżeczki oleju, kładziemy
    3 plastry boczku, 1/2 porcji ziemniaków, cebuli i czosnku. Posypujemy pieprzem, solą i koperkiem. Wkładamy resztę porcji warzyw i 3 plastry
    boczku. Polewamy olejem. Brzegi folii zawijamy do środka. Szczelnie owijamy dodatkową warstwą folii. Robimy jeszcze 2 paczuszki.
  • 3. Pieczemy na grillu ok. 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. W czasie pieczenia paczuszki obracamy. Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym lub koperkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy