Wiecie co? Ostatnio tylko takie dania wciągamy. Szybkie, smaczne i syte. Do tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g boczku surowego wędzonego
4 cebule
100 g smalcu wieprzowego
koperek
sól, pieprz
Ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano.
Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej smażymy.
Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. I tutaj uwaga odnośnie boczku. Najpierw próbujemy danie, następnie doprawiamy solą.
Boczek potrafi oddać wiele soli podczas smażenia, więc radzimy upewnić się.
Komentarze