Ziemniaczane trio

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki mój zakręcony obiad,by nie było nudno.

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane - 1,5 kg

    Buraczki czerwone ugotowane - 300 g

    marchewka ugotowana - 300 g

    mąka ziemniaczana - 1 kg


    sól do smaku - 1 łyżeczka

    olej 2 łyżki

    sos pieczeniowy - 2 opakowania

Ziemniaczane trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczane trio. 1.

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce do mięsa. Marchewki gotujemy ,studzimy obieramy i także mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo postępujemy z burakami.
    Do każdej z porcji tj buraków i marchewki dodajemy tyle samo ziemniaków by 3 kule ważyły tyle samo.Następnie rysujemy na cieście krzyż ,jedna porcje wyciągamy, a w lukę po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Z buraczkami robimy tak samo .Gdyby okazało się ciasto zbyt wilgotne można trochę więcej maki dosypać . Z ziemniakami postępujemy tak samo.
    Kształtujemy 3 kule .
    Dzielimy na pół każdą z nich. Robimy wałeczki tj przy zwykłych kopytkach. Splatamy po jednym z kolorów wałeczka ciasto w warkocz.
    Dociskamy by ciasta się ze sobą skleiły. Tniemy ostrym nożem na romby.

    łatwiejszy sposób na pyszne, kolorowe danie to zrobienie klusek śląskich. Kształtujemy wtedy kulki , lekko spłaszczamy i robimy małym palcem dziurkę .
    Gotujemy w osolonym wrzątku .

    Podajemy z sosem pieczeniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy