Ziemniaczane róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i również kroimy w plasterki. Połowę ziemniaków mieszamy z przyprawą oraz szczyptą soli, drugą połowę posypujemy tylko solą.
2.Ziemniaki z przyprawą układamy plasterek po plasterku w małym naczyniu do zapiekania, zaczynając od zewnątrz i kontynuując układanie wzdłuż ścianki bocznej w kierunku środka. W taki sposób układamy platerki w dwóch kokilkach.
3.Ziemniaki bez przyprawy, posolone, układamy w podobny sposób w pozostałych dwóch naczyniach do zapiekania. Czosnek kroimy w cienkie platerki i każdy platerek wciskamy między plastry ziemniaków.
4.Każdą porcję polewamy łyżką oliwy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w pikarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.
Komentarze