Ziemniaczane lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - muszą być pół twarde. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
2.Mięso mielone obsmażyć na patelni. Wlać pomidory krojone wraz z sosem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Smażyć do zredukowania sosu pomidorowego.
3.Beszamel:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Warstwami wykładać kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone mięso, beszamel.
Górną warstwę powinien stanowić beszamel.
Wierzch posypać startym żółtym serem.
Piec 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze