Ziemniaczane lasagne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem

  • 60 min

Składniki:

  • - 600 g ziemniaków
    - 500 g mięsa mielonego
    - puszka pomidorów w kawałkach
    - majeranek
    - 120 g sera żółtego
    - sól, pieprz

    na beszamel:
    - 30 g masła
    - 50 g mąki pszennej
    - 500 ml ciepłego mleka
    - sól, pieprz
    - szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaczane lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - muszą być pół twarde. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
  • 2. Mięso mielone obsmażyć na patelni. Wlać pomidory krojone wraz z sosem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Smażyć do zredukowania sosu pomidorowego.
  • 3. Beszamel:
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Warstwami wykładać kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone mięso, beszamel.
    Górną warstwę powinien stanowić beszamel.
    Wierzch posypać startym żółtym serem.
    Piec 40-45 min w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy