Żeberka marchewkowo pieczarkowe

0 (0 ocen)

żeberka podałam z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    3 marchewki
    2 duże pieczarki
    1 mała cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa ognisty smok do smaku
    2 łyżki sosu sojowego
    ok. 350 ml bulionu mięsno warzywnego
    1 łyżka mąki pszennej
    5 łyżek mleka
    3 łyżki oleju

Żeberka marchewkowo pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć i osuszyć, pokroić na paski miedzy kostkami.
    Na patelni rozgrzać olej, ułożyć żeberka i podsmażyć na rumiano z obu stron.
    Pieczarki, marchewkę i cebule pokroić.
    Marchew w plastry a pieczarki i cebule w kostkę.
    Gdy mięso się przyrumieni wrzucić cebule i podsmażyć.
  • 2. Następnie dodać marchewkę i pieczarki i również chwilkę smażyć.
    Gdy wszystko się przyrumieni dodać wszystkie przyprawy, koperek i podlać bulionem.
    Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości.
    Powstały sos zagęścić mąką rozrobioną z mlekiem i zagotować.
    Żeberka podawać np. z kaszą jęczmienną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy