Zapiekanka z makaronem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybki przegląd lodówki i ze składników które wydobyłam z lodówki zrobiłam zapiekankę. Bardzo mnie zaskoczył smak - pozytywnie. Można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Kolorowy makaron: 2 szklanki
    - pieczarki: 250 gramów
    - żóły ser starty: 1 szklanka
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz, kucharek (przyprawiamy do smaku, jak kto lubi;)): 1 szczypta
    - por (biała część): 1 sztuka

Zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180*C
  • 2. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy kroimy w półksiężyce podsmażamy (bez tłuszczu solimy i puszczą nam sok). Gdy będzie sucha patelnia - woda nam odparuje z pieczarek wyłączamy patelnie.
    Kroimy por w plasterki.
  • 4. Układamy na spodzie naczynie żaroodpornego połowę ugotowanego makaronu na nim pieczarki,następnie reszta makaronu por, posypujemy startym żółtym serem i zalewamy wszystko śmietaną.
  • 5. *Nie dodaje tłuszczu do naczynia żaroodpornego, gdyż śmietana daje nam gwarancje, iż zapiekanka nam się nie 'przyklei" do spodu.
    Podpiekamy pod przykryciem do momentu aż śmietana zacznie nam się gotować, potem już czekamy aż nabierze złotawego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy