Zapiekanka z jajkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój mąż wprost przepada za tym daniem.

Składniki:

  • ● 10 ziemniaków
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 2 duże cebule
    ● 20 dag boczku
    ● wiórki masła
    ● posiekany koperek
    ● sól, pieprz
    ● 1 szkl. śmietanki 12-proc.
    ● tłuszcz do formy

Zapiekanka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ucieramy z mlekiem na purée. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojony boczek. Dodajemy posiekane cebule i szklimy. Mieszamy z purée. Doprawiamy.
  • 2. Masę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy 4 wgłębienia, wbijamy jajka. Doprawiamy. Zalewamy lekko zmiksowaną śmietanką. Obkładamy masłem, posypujemy koperkiem. Pieczemy 20 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy