Ziemniaczana zapiekanka z jajkami

4.5 (189 ocen)

  • 10 min

Proste danie na szybki obiad lub ciepłą kolację!

  • 10 min

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    1,5 szklanki śmietany
    6 jajek
    5 dag startego żółtego sera
    sól,pieprz
    pół łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczana zapiekanka 1. 1. Male ziemniaki można zostawić w całości a jeśli mamy większe to kroimy na połowę lub na 4 części..
    2. Obrane i umyte ziemniaki ułożyć na sitku,przelać wrzątkiem i ułożyć w garnku,zalać gorącą śmietaną wymieszaną z solą,pieprzem i majerankiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
    3. Następnie ziemniaki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jajka dokładnie wymieszać z serem,zalać ziemniaki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok 25 minut.
    4. Można podawać z surówkami lub zieloną sałatą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować