Zapiekanka z ryżem, boczkiem i cukinią

0 (0 ocen)

Zapach obłędny smak że chciało by się jeszcze.

Składniki:

  • a.składniki podstawowe z zestawu A:
    1,5 szklanki ryżu
    1 średnia cukinia
    300 g boczku wędzonego

    b.składnik podstawowy dodatkowy:
    3 pomidory

    c.składniki robocze:
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
    ok 3,1/2 szkl wody
    kostka rosołowa
    przyprawy(sól,pieprz,zioła prowansalskie)
    1/2 cebuli
    1 łyżki oleju( do posmarowania naczynia do zapiekania)

    d.dekoracja:
    kiełki rzodkiewki

Zapiekanka z ryżem, boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wixe2j 1. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej , pokrojonego drobno czosnku ,do miękkości.Po ugotowaniu dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku ,mieszamy Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni gdy się już zrumieni dodajemy 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,mieszamy i czekamy aż się zeszkli .
  • image-19lsp8f 2. Cukinię i pomidory myjemy osuszamy i kroimy w ok 6-7 mm plasterki .
  • image-0qyvf37 3. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy na dno ryż,gladzimy łyżką.
  • image-18yd22q 4. Następnie na ryż wykładamy przesmażony boczek,
  • image-197ov4x 5. a na boczek na przemiennie plastry cukinii i pomidorów.Całość posypujemy solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi,wlewamy 1/2 szkl wody .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C zapiekamy ok.20 min.Dekorujemy kiełkami z rzodkiewki .Podajemy na ciepło jako danie samodzielne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy