Zapiekanka z ryżem, boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej , pokrojonego drobno czosnku ,do miękkości.Po ugotowaniu dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku ,mieszamy Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni gdy się już zrumieni dodajemy 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,mieszamy i czekamy aż się zeszkli .
2.Cukinię i pomidory myjemy osuszamy i kroimy w ok 6-7 mm plasterki .
3.Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy na dno ryż,gladzimy łyżką.
4.Następnie na ryż wykładamy przesmażony boczek,
5.a na boczek na przemiennie plastry cukinii i pomidorów.Całość posypujemy solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi,wlewamy 1/2 szkl wody .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C zapiekamy ok.20 min.Dekorujemy kiełkami z rzodkiewki .Podajemy na ciepło jako danie samodzielne.
Komentarze