Zapiekanka leśna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sama zbieram grzyby, z których przygotowuję przysmaki.

Składniki:

  • ● ok. 1/2 kg ugotowanych grzybów leśnych
    ● 3 różnokolorowe papryki
    ● puszka pomidorów bez skórki
    ● 3 duże cebule
    ● 2 jajka
    ● 20 dag żółtego sera
    ● przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka
    ● olej

Zapiekanka leśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w piórka. Papryki myjemy,
    osuszamy, przekrawamy
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy
    w krótkie paski.
  • 2. Paprykę i cebulę
    szklimy na rozgrzanym
    oleju. Wkładamy
    grzyby i dusimy
    kilka minut. Dodajemy
    pomidory
    wraz z zalewą,
    mieszamy. Smażymy
    kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą,
    pieprzem, słodką i ostrą
    papryką (potrawa powinna być
    pikantna). Jajka rozkłócamy
    i mieszamy z warzywami.
  • 3. Zawartość patelni przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
    Posypujemy startym
    serem. Zapiekamy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy