1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mielone zrumienić na patelni na małej ilości tłuszczu. Na drugiej patelni poddusić pieczarki, dodać cebulę i cukinię i dusić razem, aż cukinia zmięknie, ale się nie rozgotuje. Dodać warzywa do mięsa, wcisnąć czosnek, wlać zmiksowane lub rozdrobnione widelcem pomidory z puszki, doprawić i dobrze wymieszać. Ewentualnie można dodać śmietanę (ilość według uznania. Ja nie dodaję). Połączyć całość z makaronem, dodać połowę sera i dobrze wymieszać. Wyłożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem i piec w 200 stopniach przez około 20-30 minut. Ser powinien się dobrze rozpuścić i lekko zarumienić.
Komentarze