Zapiekane gruszki.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to szybki, efektowny, smaczny i zdrowy deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 gruszki
    100 g suszonej żurawiny
    łyżka soku z cytryny
    4- 5 goździków
    woda
    3 białka jaja kurzego
    2 łyżki cukru waniliowego
    łyżeczka soku z cytryny

Zapiekane gruszki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane gruszki. 1. Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy sok z cytryny, goździki i odparowujemy.
  • Zapiekane gruszki. 2. Gruszki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda. Każdą połówkę napełniamy żurawiną, układamy w naczyniu o zapiekania.
  • Zapiekane gruszki. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dajemy cukier i sok, lekko mieszamy. Na każą gruszkę kładziemy porcję piany, zapiekamy w 200 stopniach około 15 minut. Ustawiamy na dole piekarnika, aby twarda gruszka nam się upiekła, a delikatna miana nie spaliła

Porady

Deser podajemy po lekkim ostudzeniu, ale koniecznie ciepły. Słodkie gruszki, cierpka żurawina i zwieńczenie delikatną pianką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy