ZAMOJSKA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 30 min

PRZEPIS TEN JEST W MOJEJ RODZINIE OD WIEKÓW ZOSTAŁ PRZEKAZYWANY Z POKOLENIA NA POKOLENIE JEST BARDZO SMACZNA ORAZ DELIKATNA ROZPŁYWA SIĘ W USTACH:).

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru kryształu, 2 cukry wanilinowe, 2 małe jajka, 1 kostka margaryny "Kasia", 1kg jabłek

Zamojska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę i posiekać.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 2. W misce ubić na jednolitą konsystencje jajka z cukrem kryształem i wanilinowym.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 3. Do wcześniej posiekanej margaryny z mąką dodać ubite jajka z cukrem.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 4. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta kruchego.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 5. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 6. Pierwszą część rozwałkować na wielkość wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszki. Następnie wyłożyć ciasto na dno blaszki i lekko podziurkować widelcem następnie wyłożyć jabłka które wcześniej zostały oczyszczone, obrane i starte na tartce o grubych oczkach i doprawione cukrem i ewentualnie cynamonem. Następnie rozwałkować drugą część ciasta na wielkość blaszki i nakryć nią wyłożone jabłka posklejać brzegi i również podziurkować delikatnie widelcem górę ciasta.
  • ZAMOJSKA SZARLOTKA 7. Ciastko piec w piekarniku o temperaturze 180'C przez około 45min.
    Po upieczeniu wyjąć z blaszki i oprószyć górę ciastka lekko cukrem pudrem.
    Życzę Smacznego:)

Porady

najlepszą margaryną która została użyta w ciastku jest "Margaryna Kasia"

Komentarze

Podobne przepisy