Zamojska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę i posiekać.
2.W misce ubić na jednolitą konsystencje jajka z cukrem kryształem i wanilinowym.
3.Do wcześniej posiekanej margaryny z mąką dodać ubite jajka z cukrem.
4.Wszystkie składniki dokładnie zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta kruchego.
5.Następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
6.Pierwszą część rozwałkować na wielkość wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszki. Następnie wyłożyć ciasto na dno blaszki i lekko podziurkować widelcem następnie wyłożyć jabłka które wcześniej zostały oczyszczone, obrane i starte na tartce o grubych oczkach i doprawione cukrem i ewentualnie cynamonem. Następnie rozwałkować drugą część ciasta na wielkość blaszki i nakryć nią wyłożone jabłka posklejać brzegi i również podziurkować delikatnie widelcem górę ciasta.
7.Ciastko piec w piekarniku o temperaturze 180'C przez około 45min.
Po upieczeniu wyjąć z blaszki i oprószyć górę ciastka lekko cukrem pudrem.
Życzę Smacznego:)
Porady
najlepszą margaryną która została użyta w ciastku jest "Margaryna Kasia"
Komentarze