Zalewajka

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego żurku

Składniki:

  • 2,5 l bulionu warzywnego

    garść suszonych grzybów

    1 marchewka

    5 ziemniaków

    3 kiełbasy myśliwskie

    300 ml żurku w butelce

    125 ml śmietany creme fine

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka domowej vegety

    1 łyżeczka majeranku

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby opłukać w ciepłej wodzie .

    Przełożyć je do gotującego się bulionu , zagotować .

    Gotować 20 minut .

    Marchew i ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę .

    Kiełbasę pokroić w kostkę .

    Warzywa i kiełbasę dodać do zupy , gotować do miękkości warzyw .

    Po tym czasie wlać żurek w butelce , zagotować .

    Wlać śmietanę creme fine , zagotować .

    Doprawić solą , domową vegetą i majerankiem .

    Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy