zabajone z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 20 min

deser z domieszką alkoholu smakuje podczas gorących nocy

  • 20 min

Składniki:

  • Zabajone: 10 łyżek cukru, 10 żółtek, 20 łyżek białego wytrawnego wina

    Do dekoracji: kilka dojrzałych brzoskwiń

Zabajone z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i żółtka włożyć do miski, zalać winem i lekko ubić. Następnie ubijać już na parze, aż masa będzie puszysta. Ze sparzonych brzoskwiń zdjąć skórkę, każdą przekroić i po wyjęciu pestki podzielić na dowolne kawałki. Porcje zabajone przybrać brzoskwiniami, można też polać likierem lub posypać czekoladą. Podawać albo na ciepło albo na zimno z paluszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy