Z ananasami i delicjami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis powstał bo zostało mi pół puszki ananasów po zrobieniu sałatki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 3-4 jajka, 4 czubate łyżki mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju
    Pozostałe składniki: puszka ananasa, 3/4 kostki masła, 2 budynie śmietankowe, 2-3 łyżki cukru, 2 opakowania galaretki cytrynowej, mała paczka delicji, pół czekolady deserowej

Z ananasami i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej,delikatnie połączyć. Na końcu dodać olej i lekko wymieszać. Piec ok. 20 min.
  • 2. Masa: odcedzamy ananasy z syropu. Syrop uzupełniamy wodą by było 2 szklanki płynu, odlewamy ok. 3/4 szklanki, mieszamy z budyniami, resztę płynu z cukrem doprowadzamy do wrzenia i łączymy z mieszaniną budyniową. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę
    Na wystudzony biszkopt nakładamy masę. na masie układamy delicje a pomiędzy delicjami połówki plastrów ananasa. Zalewamy galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody.

Porady

Robię go w formie26x21 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy