Wytrawne placuszki dyniowe z sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placuszki powstały z potrzeby wyczyszczenia lodówki. I okazały się strzałem w dziesiątkę

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół szklanki mąki pełnoziarnistej
    - 1/3 szklanki mąki jaglanej
    - 1/3 szklanki płatków owsianych
    - 1/3 szklanki płatków jaglanych
    - szklanka puree z dyni
    - jajko
    - 6-7 pomidorków koktajlowych
    - 5-6 plasterków szynki
    - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    - zioła
    - sól, pieprz
    Sos:
    - duży jogurt naturalny
    - 2-3 ogórki korniszone
    - zioła
    - sól, pieprz

Wytrawne placuszki dyniowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i jaglane zalać w misce gorącą wodą tak aby je przykryło na około 10 minut. Pomidorki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę.
  • 2. W misce wymieszać jajka, namoczone płatki. Dodać mąki. Dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić do smaku. Smażyć wolno na małym ogniu.
  • 3. Ogórki na sos pokroić w kostkę. Dodać jogurt i doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy