Wołowina na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wołowina lekko ostrawa podana w ziemniaku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny

    1 puszka kukurydzy

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju

    2 kostki bulionu wołowego

    250ml + 500 ml wody

    oregano,tymianek

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    3 łyżki ketchupu

    papryka mielona

    1-2 świeże ostre papryczki

    sól,pieprz

    5-6 dużych ziemniaków

    natka pietruszki lub szczypiorek

Wołowina na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy,posypujemy solą,dajemy troszkę masła i zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60-70 minut.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę ( aż się zeszkli).Dodajemy pokrojoone w kostkę mięso i podsmażamy z każdej strony na złoto,Następnie dodajemy posiekany czosnek,drobno pokrojone papryczki,oregano i tymnianek,chwilkę podsmażamy,dodajemy koncentrat i ketchup,Wszystko razem smażymy,mieszając od czasu do czasu przez 2-3 min.

    Całość zalewamy rozrobionym bulionem wołowym w 250 ml wody.Przykrywamy i mieszając od czasu do czasu dusimy około 50 min. ( do czasu aż mięso będzie miękkie).Podczas tego duszenia co jakiś czas dolewamy wodę (500ml)

    Gdy mięso jest już miękkie dodajemy kukurydzę,mieloną paprykę,sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze około 15 min. mieszając co jakiś czas.

    Upieczonym ziemniakom odcinamy górę i łyżeczką drążymy środek tak by powstała "miseczka" a następnie wypełniamy je gotowym mięskiem,dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy