Wołowina na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy,posypujemy solą,dajemy troszkę masła i zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60-70 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę ( aż się zeszkli).Dodajemy pokrojoone w kostkę mięso i podsmażamy z każdej strony na złoto,Następnie dodajemy posiekany czosnek,drobno pokrojone papryczki,oregano i tymnianek,chwilkę podsmażamy,dodajemy koncentrat i ketchup,Wszystko razem smażymy,mieszając od czasu do czasu przez 2-3 min.
Całość zalewamy rozrobionym bulionem wołowym w 250 ml wody.Przykrywamy i mieszając od czasu do czasu dusimy około 50 min. ( do czasu aż mięso będzie miękkie).Podczas tego duszenia co jakiś czas dolewamy wodę (500ml)
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy kukurydzę,mieloną paprykę,sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze około 15 min. mieszając co jakiś czas.
Upieczonym ziemniakom odcinamy górę i łyżeczką drążymy środek tak by powstała "miseczka" a następnie wypełniamy je gotowym mięskiem,dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze