Żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej robię marynatę do żeberek ze wszystkich składników. Żeberka myję i kroję na mniejsze kawałki.W tym przypadku pokroiłam co jedno żeberko.Dobrze się pieką i porcja ta ładnie prezentuje się na talerzu.Mięso wkładam do marynaty.W czasie marynowania przekręcam mięso kilkakrotnie.Dnia właściwego wyjmuję mięsko z marynaty i obsmażam z obydwu stron na oliwie.Obsmażone mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zalewam resztą marynaty i oliwą z patelni. Wstawiam do piekarnika na 180' na około 90 minut.Przykrywam wierzch folią do pieczenia.Użyłam do tego rękawa do pieczenia,który po prostu położyłam na wierzch naczynia żaroodpornego.Około 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąc folię,zby się żeberka zrumieniły.Potem pozostaje nam tylko oblizywać palce.
Komentarze