Żeberka na ostro

4.49 (191 ocen)

Żeberka w tej wersji są fantastyczne,a to za sprawą odpowiedniego marynowania i przypraw.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
    oliwa (do obsmażenia)
    Marynata:
    łyżeczka ostrej papryki w proszku
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki miodu
    łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki zmielonego kminku
    łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
    łyżka suszonych płatków czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    ćwierć szklanki piwa
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej robię marynatę do żeberek ze wszystkich składników. Żeberka myję i kroję na mniejsze kawałki.W tym przypadku pokroiłam co jedno żeberko.Dobrze się pieką i porcja ta ładnie prezentuje się na talerzu.Mięso wkładam do marynaty.W czasie marynowania przekręcam mięso kilkakrotnie.Dnia właściwego wyjmuję mięsko z marynaty i obsmażam z obydwu stron na oliwie.Obsmażone mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zalewam resztą marynaty i oliwą z patelni. Wstawiam do piekarnika na 180' na około 90 minut.Przykrywam wierzch folią do pieczenia.Użyłam do tego rękawa do pieczenia,który po prostu położyłam na wierzch naczynia żaroodpornego.Około 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąc folię,zby się żeberka zrumieniły.Potem pozostaje nam tylko oblizywać palce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować